James Webb uykuya dalmış dev bir kara delik keşfetti!


James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk dönemlerinde, evren yalnızca 800 milyon yaşındayken var olan devasa bir süper kütleli kara delik keşfetti. Nature dergisinde yayımlanan keşif, bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırdı. Kara deliğin, Güneş’in kütlesinin 400 milyon katına eşdeğer bir kütleye sahip olmasının yanında, o dönemde gözlemlenmiş en büyük kara deliklerden biri olarak kayıtlara geçti. İşte detaylar…

İlk olarak belirtelim ki bu devasa kara delik, şu anda “uyku” durumunda, yani aktif olarak madde yutmuyor. Ancak geçmişte, galaksisini besleyerek büyüdüğü tahmin ediliyor. İlginç bir şekilde, bu kara delik, ev sahibinin toplam galaksi kütlesinin %40’ını oluşturuyor. Bu oran, modern evrende genellikle %0,1 seviyelerinde olduğu için bilim insanlarını oldukça şaşırtmış durumda

tarihi-kesif-kara-delik-etrafinda-ikiz-yildizlar-donuyor

Bilim insanlarına göre bu tür süper kütleli kara delikler, yoğun büyüme ve uzun dinlenme evreleri geçiriyor. Araştırmacılar, kara deliklerin “Eddington Limiti” olarak bilinen madde çekme kapasitesini aşarak 5 ila 10 milyon yıl süren yoğun büyüme evreleri geçirdiğini, ardından 100 milyon yıllık durgunluk dönemine girdiklerini düşünüyor.

Kısacası bu keşif, evrenin ilk dönemlerinin, birçok uyuyan süper kütleli kara delik içeriyor olabileceğini de göstermiş oldu. Fakat bu “sessiz” devlerin tespit edilmesi oldukça zor. Araştırmacılar, James Webb Teleskobu’nun hassas gözlemleri sayesinde bu tür daha fazla keşfin mümkün olabileceğini belirtiyor.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…



Haber Kaynak Linki

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir