NASA araştırmaları, Çin’deki Üç Boğaz Barajı’nın inşasının Dünya’nın dönüş hızında yavaşlamaya neden olduğunu gösterdi. Hidroelektrik santrali olarak hizmet verecek baraj, büyük ölçekli projelerin gezegende yaratabileceği sorunları gözler önüne serdi.
Çin’deki Üç Boğaz Barajı Dünya’nın hızını değiştirdi
Dünyanın en büyük hidroelektrik projesi olan Üç Boğaz Barajı, 185 metre yüksekliğinde ve 2 kilometreden fazla uzunluğunda. Bu kapsamda barajda 40 milyar metreküp su tutuluyor. Bu kütlenin yeniden dağılması ise Dünya’nın dönüşünü günde 0,06 mikrosaniye gibi bir oranda geciktiriyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan NASA araştırmacısı Fong Chao, “Dünya sistemindeki kütlenin yeniden dağılımı, Dünya’nın dönüşü üzerinde bir etki yaratır. Günde 0,06 mikrosaniyelik gecikme ihmal edilebilir gibi görünse de, bu yeniden dağılımın somut bir sonucudur” dedi.
Projenin yarattığı bu etki, gezegen dinamiklerinin temel prensiplerinden kaynaklanıyor. Barajda su biriktirdikçe, Dünya yüzeyindeki ağırlık dağılımını değiştirerek gezegenin dönme hızını değiştiriyor. Kütlenin ekvatora doğru kayması dönüşü yavaşlatırken, kutuplara doğru kayması hızlandırıyor.
Üç Boğaz Barajı’nın 2020’de 112 terawatt-saatlik enerji üretimi yaptığını düşünürsek, doğal sistemler üzerindeki etkisi de kaçınılmaz. Buna göre Chao, “Barajın Dünya’nın dönüşü üzerindeki bu etkisi, ne kadar incelikliyse o kadar kaçınılmazdır. Bu tür projeler, yenilikçi olsalar da, sürdürülebilir ve sorumlu bir kalkınma sağlamak için daha geniş çevresel etkilerinin dikkatlice değerlendirilmesini gerektiriyor” dedi.